Tänään ajelin Vala matkassani kauas Teiskon perukoille tutustumaan nomeilun maailmaan. Päivän ohjelmana oli siis Nuuskujen järjestämä pennuille / nuorille koirille suunnattu nome-sunnuntai. Paikalla oli paljon koiria, joista suurin osa oli, Vala mukaan lukien, pentuja ja vasta harrastustaipaleen alussa.

Meillä oli ohjelmassa aika paljon teoriaa noutoharjoittelun perusteista sekä vähän juttelua taippareiden kulusta. Varsinaista taippariharjoittelua olisi sitten tarjolla ensi keväänä taipparikurssilla (sinne olisi tarkoitus sitten kyllä osallistua). Vala piti näyttävästi (kuuluvasti) tollereiden lippua korkealla esittelemällä piippaustaitojaan. Hittolainen. Lisää passiivisuuden harjoittelua siis.

Ekassa osiossa tehtiin luoksetuloa sekä pieni muistinouto sekä damin kanniskelua. Luoksarissa (pilli) Vala teki muutaman metrin kaarroksen taakseni, muuten ok. Muistinoudossa kävin yhdessä koiran kanssa viemässä damin vähän matkan päähän. Noudossa ei ongelmia, palautuksessa Vala teki samanlaisen kaarroksen kuin luoksarissa. Toisella kerralla vähän parempi, kun painosti Valaa "tänne"-käskyllä vähän enemmän. Tämä ns. ongelma oli kyllä mulla jo tiedossa, sillä Vala on aiemminkin vähän samanlaista harrastanut.. tätä onkin tällä viikolla harjoiteltu kotona sisällä, jossa Vala saa nostaa damia lattialta ja tuoda minulle syliin. Jatketaan harjoituksia.

Evästauon jälkeen kuunneltiin lisää teoriaa sekä puuhailtiin riistojen kanssa. Ekana vuorossa oli lokki, joka kiinosti Valaa paljon. Hetken tutkimisen jälkeen Vala nappasi linnun suuhunsa ja kanniskeli sitä (näyttäen kuinka ryhmän fyysisesti pienin koira pärjää mainiosti isommakin linnun kanssa!). Vähän Valtsu koitti välissä nyppiä sulkia, mistä heti kielto. Päätettiin kokeilla noutoa, joten kouluttaja vei lokin pienen matkan päähän, minä lähetin Valan noutoon ja pikkukoira kävi hakemassa linnun oikein hienosti. Palautuksessa tosin samanlainen kaarros ihan lopussa kuin daminkin kanssa. Varis ei ollut Valan mielestä ihan niin kiva juttu, mutta kun päätimme tehdä Valalle samanlaisen noutoharjoituksen kuin lokinkin kanssa, niin lintu palautui jälleen ihan kivasti. Viimeisenä vuorossa oli vielä pupu. Pupu oli jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta se ei Valaa tuntunut haittaavan, vaan V otti pupun oikein mielellään suuhunsa ja kanniskeli sitä ympäriinsä. Pupu tosin vaikutti myös eniten olevan se juttu, jota ei välttämättä oli tahtonut luovuttaa pois. Vähän etukäteen jännitti Valan reagointi riistoihin, koska sillä on ollut niiden näkemisessä aika pitkä tauko (vähän tahattomasti, mutta kun en ole saanut uusia lintuja pakastimeen..). Nyt tauko oli kuitenkin selkeästi tehnyt vaan hyvää, ja Vala osoitti olevansa hyvin kiinnostunut riistoista!

Aiemmin täällä viikolla pihasta löytyi päätön oravan raato, jonka Vala kävi poimimassa mukaansa (ajoi varikset pois...). Vala toi oravan minulle näytille, mutta selkeästi kurre oli kyllä aikamoinen aarre, eikä Valtsu olisi ihan heti tahtonut sitä minulle luovuttaakaan.

Nyt siis treenattavana:

  • PASSIIVISUUS JA ODOTTELUN TAITO
  • palautukset ja pilliluoksetulo ilman kaarroksia suoraan minun luokseni
  • istumista pillillä voisi alkaa harjoitella, esim. kotona ruokakupilla tms.