Mikä olisikaan parempi päivä laatia tulevaisuudensuunnitelmia kuin perjantai 13.?

Sivulletulo (& luoksetulo): Tämän eteen on tehty paljon töitä, ja se myös näyttää vihdoinkin siltä, miltä pitää. Nyt kun homma on hanskassa, ei treenausta kuitenkaan sovi unohtaa --> treenattava myös muutenkin kuin vain seuraamisen yhteydessä. Lisäksi pitää muistaa, että Niki oikeasti osaa liikkeen, joten se pitää aina tehdä kunnolla --> vähän sinnepäin suorituksia ei saa hyväksyä! "Tokoluoksari" = sivulletulo pidemmällä matkalla.

Seuraaminen: Tätäkin on pitkään työstetty ja muokattu (ja moneen kertaan pohdittu, miten paljon helpommalla oltaisiinkaan selvitty, jos olisi kerralla viitsinyt opettaa kunnolla...). Nyt menee ihan kivasti, kovin pitkiä matkoja ei olla vielä kuitenkaan harjoiteltu --> jatkossa vähitellen pidennetään seuraamispätkiä. Käännökset ovat vielä aika epätarkkoja, niitä pitää treenata paljon. Hidas ja normaali kävelyvauhti ok, juoksussa Niki edistää ja loikkii vähän minne sattuu..

Liikkeestä seisominen: Jonkun verran ollaan edistytty, mutta aika alkutekijöissä kuitenkin ollaan toistaiseksi. Harjoiteltu on kolmella tavalla 1)käsky + pysäytys esteen avulla 2)suullinen käsky + käsimerkki 3)käsky + kääntyminen Nikin eteen. Käskysanaa pitää vielä vahvistaa ja tehdä Nikille selväksi, että se tarkoittaa välitöntä pysähtymistä, jonka jälkeen ei liikuta senttiäkään eteenpäin.

Istuminen (kauko): Ollaan treenattu aivan liian vähän --> tarvitaan paljon enemmän harjoituksia. Käskyä pitää vahvistaa. Palkkauksessa oltava supertarkka, "väärät" istumiset jätetään huomiotta, oikeasta kunnon palkkaus. Minun ja koiran välimatka lyhyt, ja sellaisena se myös pysyy siihen asti, kunnes käsky on paremmin hallussa.

Estehyppy (alo): Tässäkin käskyä vahvistettava, sillä Niki on vielä varsin epävarma. Muuten ollaan hyvällä mallilla, esteen jälkeen Niki jää hyvin seisomaan ja odottaa nätisti paikoillaan. Olen palkannut ja vapauttanut pääasiassa seisomista, jottei Niki alkaisi ennakoida istumista --> välillä pitää kuitenkin ottaa loppuun myös perusasentokin!

Paikallamakuu: Ollaan treenattu luvattoman vähän --> ehdottomasti lisää treeniä. Suht häiriöttömässä ympäristössä Niki pysyy hyvin, joskin vaihtelee helposti asentoaan puolelta toiselle sekä saattaa nuuskutella ilmaa. Palkkaus ja vapautus liikkeen jälkeen pääasiassa maasta. Kotipihassa on otettu myös piilossa, ei ongelmia.

MOTIVOINTI & PALKKAUS: Ennen harjoituksen aloittamista pitää huolehtia koiran motivoinnista kunnolla --> leikkiä, "virittelytemppuja". Treeniä ei voi aloittaa vain toteamalla, että nyt treenataan. Palkkaukseen myös kiinnitettävä huomiota, pitää olla kunnollinen palkka onnistuneesta suorituksesta. Namiboksi on hyvä, mutta sitä ei saa käyttää liikaa, jottei Niki ala kytätä sitä. Lelua pitäisi myös opetella käyttämään hyödyksi, silloin kun se on mahdollista.

Seuraava suunnitelmakatsaus ehkä sitten joskus elokuun lopulla. Toivottavasti tämä nyt vähän auttaa selventämään ajatuksiani...