alias koira, jota tänään ei huvittanut työskentely.

Korkattiin siis sekä koiran että ohjaajan nomekoeura tänään Pirkan dameissa. Kisattiin Novascotiannoutajat ry:n joukkueessa. Kokonaisuudessaan kiva kokemus, vaikkei Valan suoritus todellakaan mennyt ihan putkeen. Kokemusta lähdettiin hakemaan, ja sitä saatiin, joten sillä saralla tavoitteet kuitenkin saavutettiin.

Aloitettiin ohjauksella, jossa oli kaksi damia linjassa. Vala lähti hyvin, löysi molemmat damit, mutta ei ottanut. Tässä vaiheessa totesin, että just joo eipä ole sitten meidän päivä näkökään tänään. Arvostelu kertoo olennaisen: "Tarkkaavainen laukauksissa. Vaatii monta lähetystä, jotta koira noutaa damit, vaikkakin se löytää ne heti. Koira jatkaa hakua ja palauttaa vain yhden damin."  Tehtävä oli helppo, ja hyvänä päivänä Vala olisi siitä selviytynyt. Mihin koiran itseluottamus katosi? 4p.

Saman rastin toinen tehtävä oli kakkosmarkkeeraus, jossa sama meno jatkui. Luulin kyllä, että Vala olisi motivoitunut heitoista, mutta selkeästi kierrokset eivät nousseet eikä sitä itseluottamusta löytynyt. "Markkeerauksissa tarkkaavainen. Jostain syystä noudot ei tänään suju. Useiden lähetysten jälkeen damit saadaan ylös." 10p.

Toisella rastilla oli sitten haku, ja edellisten perusteella osasin aavistella pahaa... Alkuun Vala lähti ihan ok, löysi pari damia, joita ei ottanut, enkä tämän jälkeen saanut sitä enää edes lähtemään kunnolla, joten keskeytettiin tehtävä. Avustaja kävi heittämässä yhtä damia (jota V oli jo käynyt katsomassa), jotta saataisiin treenin kannalta onnistuminen loppuun. Ei ottanut, vaan vaati tässäkin yllytystä ja uuden lähetyksen. Selkeästi itseluottamus puuttui. "Koira ei tänään tee hakua. Löytää alueelta damin kaksi kertaa, mutta ei suostu ottamaan." 0p.

Yhteistyö: "Koiraa ohjataan rauhallisesti, mutta tänään koira ei osoita merkkejä halusta noutaa damit vaivattomasti ohjaajalleen." 13p. (markkeeraus + ohjaus)
"Lähikontaktissa hyvässä yhteistyössä *** *** (jtn, en saa arvostelulapun kahdesta sanasta selvää). Työnteko ei tänään ota sujuakseen" 0p. (haku)

Yhteensä 20,5p. (max 80), joten persiillensehän se tulosten valossa meni. (Yhteistyöpisteistä laskettiin keskiarvo.) Pidin sekä ohjauksessa että markkeerauksessa Valaa taippariotteessa varoksi, joten tästä tuli näiden osa-alueiden pisteisiin kahden pisteen vähennykset. Eipä se olisi tänään varmastikaan mihinkään lähtenyt, mutta en halunnut ottaa riskiä ja opettaa koiralle vahingossa väärää tapaa reagoida.

Plussaa se, että odotellessa Vala oli rauhallinen. Ei juurikaan piippausta, eikä häiriintynyt starttipyssyn laukauksista eikä toisten pillityksistä lainkaan. Jee!

Mutta mitäpä tässä. Kotiin kasvamaan ja hankkimaan itseluottamusta lisää. Vala on muutoinkin tällä viikolla mörköillyt vieraita ihmisiä ja tänäänkin ujouskohtaus iski vieraan ihmisen tarjoutuessa rapsuttamaan. Välissä taas osa ihmisistä on ihan jeejee, eikä mitään ongelmia. Eiköhän se iän myötä helpota :)

Kokonaisuudessaan tosiaan kuitenkin kiva päivä, vaikka omasta suorituksesta jäikin aika ankea ja pettynyt fiilis. Joukkueessa oli kiva kisata mukavien ihmisten kanssa, ja tunnelma oli varsin rento. Suorituksen jälkeen pääsimme syömään, joten tyhjällä vatsalla ei tarvinnut lähteä kotia kohti.