Katja Piiroinen: Aloittavan koirankasvattajan opas

Kirja on koottu pitkälti muutamien kasvattajien kertomien tarinoiden ympärille. Sinänsä ihan mukavaa luettavaa, joskaan mitään kovin uutta kirja ei mielestäni tarjoa. Varsinkin jos on käynyt kasvattajan peruskurssin, tuntuu kirjan sisältö kovin tutulta. Muutamaan kertaan kirjassa viitataan koiranjalostuksen eettiseen puoleen, jota oltaisiin voitu käsitellä paljon enemmänkin. Tietysti aihe on aika arka paikka, mutta ehkäpä nimenomaan siksi sitä olisikin syytä käsitellä syvällisemmin.


Cesar Millan: Laumanjohtaja: Koirakuiskaajan vinkit


Kun kirjan kannessa mainostetaan toteamuksin "TV-tähti neuvoo miten johdat koiraa - eikä päinvastoin" ja "Jo toinen Koirakuiskaaja-ohjelman tekijän menestysteos", niin johan siinä heti nousee ärsytys potenssiin kymmenen. Oh please, this is so american! Kirjalla on puolensa, vaikka epäloogisuuksiakin löytyy (esimerkiksi ensin käsketään olemaan vertaamatta koiraa ihmiseen, ja hetken päästä Millan kuitenkin itse rinnastaa esimerkissään koiran ihmiseen). Millan ensimmäinen neuvo koiran "korjaukseen" näyttäisi olevan kehotus viedä koira päivittäin ulos lenkille. Minä kyllä toivon, että Suomessa ainakin jokaiselle koiranomistajalle koiran kanssa ulkoilu on itsestäänselvyys! Lisäksi edelleen aika surkuhupaisalta kuulostaa kehotus laittaa koira juoksumatolle, kun sitä ei itse ehdi viemään ulos... Kirjaa on todellakin syytä lukea pyrkien suodattamaan siitä amerikkalaisuudet pois. Vakaasti on myös itse kunkin syytä harkita, miten paljon uskoo Millanin tuputtamaan alfa-ajatteluun.

Kirjan suomennos on muuten sensuroitu versio.
 


Graeme Sims: The Dog Whisperer

Tässä olisi sitten tarjolla brittien herra koirakuiskaaja. Itse en ole aivan vakuuttunut, miksi kaikkea pitää kutsua koirakuiskaamiseksi, mutta kenties termin tarkoitus on vain saada koirankoulutus kuulostamaan jollakin tavoin hienommalta. Graeme Simsin koirakuiskaamisessa on kuitenkin tämän kirjan mukaan ihan vain kyse siitä, että ihminen osaa lukea koiran elekieltä ja hyödyntää sitä sekä koiran luonnollisia tarpeita ja taipumuksia koulutuksessa. Kirjasta käy selvästi ilmi kirjoittajan tausta paimennnus- ja bc-harrastajana, mutta toisaalta seikka myös myönnetään avoimesti, ja tilaa jätetään myös toiselle näkökulmalle (vrt. Cesar Millan tuntuu runnovan vaikka väkisin läpi oman "oikean" näkemyksensä). The Dog Whisperer on ihan mukavaa ja kevyttä luettavaa ja tarjoaa ihan hyviä vinkkejä varsinkin aloittelevalle koirankouluttajalle. Jos "koirakuiskaajaan" tahtoo tutustua, niin suosittelen kyllä ehdottomasti Graeme Simsiä!



Tulipahan tarkistettua: Cesar Millanilla on Facebookissa noin 250 000 fania. Tosin myös Anti-Cesar Millan -kohdetta fanittaa melkein 3500 ihmistä, mikä on minun mielestäni oikeastaan varsin ilahduttavaa.
Youtubesta tunnetusti löytyy kaikkea mukavaa: Totuus Millanin superkoulutuksesta. 

Lisäys 9.4.: Kun näitä fanimääriä tuli kurkittua... Victoria Stilwellillä on fb:ssä lähes 12 000 fania, kanadalaisella Brad Pattisonilla 4000.